ponedjeljak, 29.10.2012.

Smrtonosne mirišljave kupke

Da li čitate deklaracije na proizvodima?

<279420_1188429<b></b>51596563_421250113_o2
U ovom sapunu sastojci su voda, soda, maslinovo i kokosovo ulje, paprika i med - za suhu ili isušenu kožu

Kupkama za pranje često nanosite na sebe jako opasne tvari a toga niste svjesni.
Na ideju o pravljenju prirodnih sapuna došla sam uočivši da kemijska tvar kojom moj otac u radionici skida masnoću sa strojeva je ista tvar koju stavljam na kožu svojih novorođenih beba. Raspitujući se o štetnosti sastojaka u tekućim sapunima, doznala sam da mnogi sadrže puno opasnije tvari od zloglasnog SLS-a, prisutnog u svakom tekućem sapunu. Tvari za koje ne znamo, ne razumijemo ili nam uopće nisu napisane na proizvodu, (barem ne čitko), mogu izazvati rak ili su uzrok našim alergijama. Evo zloglasne liste najpoznatijih štetnih sastojaka koju sigurno možete dobro obogatiti tražeći objašnjenja za slova na deklaraciji šampona kojeg imate kod kuće.

Najčešći sastojak skoro svih kupki, gelova i šampona za kosu je: SLS - vrlo snažan deterdžent koji se često upotrebljava kao sredstvo za uklanjanje masnoće s motora. Sodium laureth sulfate ili sodium lauryl sulfate su slicni sastojci - SLS i SLES. Jeftini i zato ih posvuda ima. Stvaraju lijepu pjenu. Jedan od čestih iritanata kože, izaziva alergije na koži i mogući uzrok perutanja vlasišta.

PEG (polietilen glikol) - sredstvo za omekšavanje kože koje sadrži dioksin - tvar koja narušava hormonsku ravnotežu i može prouzročiti rak. U šamponu za bebe "bez suza" tako su otkriveni tragovi formaldehida i dioksina, koji u određenim količinama mogu biti izrazito opasni, a iste tvari otkrivene su u Baby Magic losionu za tijelo. Na internetu možete pronaći mnogo o toj aferi od prije par godina.l
Benzoil peroksid - sadrže pripravci za njegu masne kože i akni. Isušuje kožu i uništava zaštitni sloj kože koji ju štiti od starenja. Rezultat redovite upotrebe je prerano ostarjela koža.
Parafin i vazelin su naftni derivati, nalaze se u mineralnim tj. baby uljima i začepljuju pore.

To su tek bili sastojci koji služe za omekšavanje kože, čišćenje kože ili omekšavanje vode.
A sada prijeđimo na konzervanse..

Konzervansi metil, propil, etil paraben i butil se nalaze u većini krema za njegu lica i tijela. Jedno istraživanje je pokazalo da imaju blago estrogeno djelovanje, što znači da redovitom upotrebom proizvoda koji sadrže ove konzervanse, možemo narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu u organizmu.

Formaldehid (MDM Hydantoin) je jedan od najopasnijih konzervansa, kancerogena tvar, postoji u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu za njegu kože. Dugotrajnom upotrebom može izazvati neželjene reakcije na koži.

Kvaternium - 15 - kozmetički konzervans koji može oslobađati formaldehid, kancerogenu tvar.

Još neki sitnetički konzervansi koje treba izbjegavati:
-Imidazolidinyl urea (poznat kao Germall)
-Phenoxyetanol
-Captan
-boric Acid
-Hydroquinone
-Triclocarban
-Irgasan DP 300
-Alkyltrimethyl ammonium bromide
-BHT (butylated hydroxytoulene)
-BHA (butylated hydroxyanisole)
-Calcium
-DHA (Dehydroacetic Acid)
-TBHQ


Slobodno dajte prijedloge za nadopuniti ovu strašnu listu...
I ne zaboravite:
Kupujte kod malih proizvođača i poznatih poljoprivrednika kako bi izbjegli trovanje.

- 18:03 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>